Free Republic
Browse · Search
Smoky Backroom
Topics · Post Article

To: Nita Nupress

Well, that was interesting, I think I almost understand, maybe.


1,440 posted on 07/03/2005 6:29:58 PM PDT by Ditter
[ Post Reply | Private Reply | To 1439 | View Replies ]


To: Ditter

Here's the original text of the first article. Maybe you can find someone who speaks Dutch. ;-)


De Telegraaf
June 28, 2005

'Aruba geen crimineel broeinest'

Minister van Justitie Croes laakt indianenverhalen in Amerikaanse pers

ORANJESTAD (Aruba), dinsdag

Bijna een maand is Aruba al in de ban van de verdwijning van Natalee Holloway. Vooral door de massale aandacht van de Amerikaanse pers heeft het imago van 'one happy Island' een stevige deuk opgelopen. De vrijlating eergisteren van rechter Paul van der S., die samen met zijn zoon van de moord op Holloway wordt verdacht, heeft bij de media in de VS nog eens voor extra opwinding gezorgd.

Toch gelooft de Arubaanse minister van Justitie, Rudy Croes, nog altijd niet dat zijn vooral door Amerikaanse toeristen bezochte eiland blijvend schade door de affaire zal oplopen: "We doen er alles aan Natalee terug te vinden en de zaak op te lossen. De Amerikanen zullen dat uiteindelijk toch wel inzien."

Rudy Croes heeft het razend druk deze dagen. Terwijl Nederlandse profs op steenworp afstand op Palm beach een strandvoetbaltoernooi afwerken, schudt de minister in het naastgelegen vip-dorp de hand van de beroemde Amerikaanse talkshowhost Geraldo. De televisiester is speciaal naar Aruba overgevlogen om de zoektocht naar Natalee live te verslaan. "Het is niet te geloven", verzucht Croes. "De Yanks trekken echt alle registers open. En omdat al die televisiestations iedere dag nieuws willen brengen, wordt soms de grootst mogelijke onzin als waarheid gepresenteerd. Maar alle indianenverhalen ten spijt; Aruba is geen crimineel broeinest!"

Het tegendeel is waar, bezweert de bewindsman. "Het gaat juist hartstikke goed met Aruba. De criminaliteitscijfers - die al niet hoog waren - zijn de laatste drie jaar nog eens verder gedaald. Het aantal levensdelicten is zeker in vergelijking met ons omringende eilanden zeer gering. Curacao heeft sinds 2002 honderdtachtig moorden gehad, wij in drie jaar nog geen tien. Daarom is het zo jammer dat we nu met dit drama worden geconfronteerd. Hoewel ik gelukkig kan zeggen dat we tot op heden nog geen grote aantallen afzeggingen hebben gehad van Amerikaanse toeristen."

Lofzang

Croes begint dan een lofzang, die er vooral op neerkomt dat vooral hij het perfect heeft gedaan gedurende zijn nu ruim een jaar durende ambtsperiode op Aruba. Er is meer politieblauw op straat gekomen, een kustradar is aangeschaft, een door Aruba zelf gefinancierde politiehelikopter bestrijdt de criminaliteit vanuit de lucht en Croes stelde een aparte opsporingseenheid aan om drugs- en wapenhandel te bestrijden. De werkelijkheid is echter iets genuanceerder.

Vooral het Korps Politie Aruba onder leiding van commissaris Jan van der Straaten heeft de afgelopen jaren keihard gewerkt aan het veiliger maken van Aruba. Maar Van der Straaten en ook hoofdofficier van justitie Karin Jansen zijn bepaald geen vrienden van Croes, die alle successen voortdurend naar zich probeert toe te trekken. De animositeit tussen de top van de Arubaanse politie en het OM enerzijds en minister Croes anderzijds heeft er zeker in het begin van het onderzoek naar Natalee Holloway voor gezorgd dat kostbare tijd verloren is gegaan aan intern gekissebis over verantwoordelijkheden.

Maar volgens Rudy Croes zijn alle plooien inmiddels gladgestreken en wordt er eendrachtig samengewerkt aan het oplossen van de zaak-Holloway. "Er staat te veel op het spel om onderling te ruzien, al komt er nog wel een onderzoek naar wat er in het begin is fout gegaan", zegt de minister van Justitie. "Ruim veertigduizend mensen op Aruba zijn rechtsreeks afhankelijk van het toerisme. De verdwijning van Natalee en de publiciteit daaromheen mag niet tot gevolg hebben dat die mensen straks het risico lopen hun baan kwijt te raken. Maar bovenal hoop ik natuurlijk dat het meisje wordt teruggevonden. Voor haar ouders is dit een afschuwelijk drama. Wij op Aruba zullen er alles aan doen die mensen in ieder geval zekerheid te geven over het lot van hun dochter."


1,442 posted on 07/03/2005 6:33:05 PM PDT by Nita Nupress
[ Post Reply | Private Reply | To 1440 | View Replies ]

To: Ditter

I am glad someone else had
a reading comprehension as
did I. Thought it may only
be me.....LOL!


1,444 posted on 07/03/2005 6:36:10 PM PDT by the Deejay (THE LADY DEEJAY)
[ Post Reply | Private Reply | To 1440 | View Replies ]

Free Republic
Browse · Search
Smoky Backroom
Topics · Post Article


FreeRepublic, LLC, PO BOX 9771, FRESNO, CA 93794
FreeRepublic.com is powered by software copyright 2000-2008 John Robinson